Vuosikertomukset

2022202120202019
(Linkki aukeaa pdf-tiedostona)

Selin Kyläyhdistys ry:n vuosikertomus 2022

Kyläesittelyä netissä ja monitoimitalolla

Selin kylää ja kylätoimintaa esiteltiin valtakunnallisen Avoimet kylät- tapahtumapäivässä ja netissä Kyläkortti-mainoksen avulla. Vuoden mittaan monitoimitalolla järjestetyissä tapahtumissa Selin maisemat ja kyläyhdistyksen toiminta tulivat tutuiksi lukuisille tilaisuuksiin osallistuneille.

Avoimet kylät-päivän osanottajat patikoivat monitoimitalon, Nuorisoseurantalo Seppolan ja Pisara-kirppiksen väliä.

Kyläkorttimainokseen nettiin Selki-sivulle on koottu kokousten ja tapahtumien järjestäjille tietoa montoimitalon tiloista ja varustuksesta. Tilojen ja astioiden vuokrahintoja tarkistettiin ja tarjottiin myös tapahtumien jälkeistä siivousta.

Kyläläisten käyttöön saatiin hankerahoituksella sydäniskuri ensiavuksi mahdollisia sairaskohtauksia varten. Iskuri on sijoitettu monitoimitalon ulkoseinälle, josta se on helposti saatavissa käyttöön. Selkeät käyttöohjeet opastavat aloittelevaakin käyttäjää.

Kyläsuunnitelmaa päivitettiin kyläkyselyn avulla. Edellisen suunnitelman toiveista oli jo moni toteutunut. Uuden kyselyn toiveena monitoimitalolla aloitti nuorten nettinurkka.

Syyssadon kekri-tapahtuma kokosi tähän asti suurimman osanottajamäärän. Kylän paras taitaja-kisaan tuotiin kuusi kahvikakkua. Voittajaksi äänestettiin Ritva Juhantalon leipoma kakku. Arpajaisvoittona oli syksyn menestystuote: suursäkki klapeja.

Isänpäivälounas katettiin perinteiseen tapaan. Kunnan myöntämän hyvinvointiavustuksen varoin tarjottiin torstaitupalaisille ilmainen joululounas.

Monitoimitalon viikkotoiminta palautui koronavuosien jälkeen entiselleen.

Talous

Selin kyläyhdistys ry:n tulos kertomusvuonna jäi miinukselle 663,25 euroa. Taloudelle tärkeät asuntojen vuokratulot vähenivät, kun yläkerran asuntoa remontoitiin loppuvuosi asukkaan irtisanoutumisen jälkeen.

Toimintatuotoissakin oli laskua, vain kekritapahtuma ylitti odotukset. Kyläaavustajien palkkakustannukset saatiin katettua palkkatuen avulla. Talkootyön avulla kulut saatiin pidettyä kohtuullisina mm. asuntoremontissa.

Hankeavustusta saatiin kyläläisten käyttöön monitoimitalolle ostettuun sydäniskuriin. Hanketukea saatiin myös monitoimitalon ikkunoiden korjaukseen. Vihdin kunta myönsi torstaituvan toimintaan hyvinvointiavustusta 800 euroa. Vihdin Asukas- ja kylätoiminta ry antoi 600 euron avustuksen toimintaan.

Kiinteistö ja ympäristö

Kyläavustajina toimivat Irmeli Kähkönen 31.5 saakka ja Heini Autti 16.5 lähtien. Heidän pääasiallinen tehtävänsä oli kiinteistön päivittäinen hoito ja kylätoimintaan osallistuminen. Myös kyläläiset saivat tilata heitä avuksi arkisiin askareihinsa.

Monitoimitalon kunnostustöissä suurin urakka on ollut yläkerran asunnon remontointi asukkaan poismuuton jälkeen. Usean kymmenen vuoden jälkeen tiloissa uusittiin kaikki pinnat ja keittiökalusteet sekä sähkökalusteet. Syksyllä aloitettua työtä tehtiin talkoovoimin. Kyläavustaja teki remonttityötä suuren osan työajastaan. Remontti jatkuu vielä seuraavankin vuoden puolella.

Ikkunoiden korjaaminen jatkui hankeavustuksen turvin. Ulf-Johan Virtanen jatkoi kesällä työtä.

Kiinteistön pienemmät huolto- ja korjaustoimet työllistivät talkoolaisia pitkin vuotta. Töitä on helpottanut aktiivisimme osallistuneen Ingmar Wessbergin ”huoltopaku”, josta löytyy tarvittava työkalu, putkenpätkä tai vastaava puuttuva pala.

Talonkäyttäjien kulkeminen helpottui ulko-oven viereen asennetun avainkaapin ansiosta. Pihamaan siistinä pitämiseen hankittiin poljinroskikset.

Vihdin kierrätyskeskus toi kesän alussa monitoimitalolle tekstiilikeräyksen rullakon, joka sijoitettiin ulkorakennuksen avoimeen varastotilaan.

Vaihtelevien lumitilanteiden mukaan kyläaukealle ajettiin latuja entisille reiteille. Keväällä talkoiltiin kyläraittien siivouksessa ja siivoojille grillattiin makkaraa monitoimitalolla.

Kylän tuloteiden porteiksi rakennettuja aidanteita korjattiin ja maalattiin. Keväällä iloittiin kukkivasta pihapiiristä edellisen syksyn kukkasipulien istutustalkoiden tuloksena.

Monitoimitalolle saatiin loppuvuonna uusi piano. Edellinen piano ei enää pysynyt vireessä. Entinen selkiläinen, nykyisin Klaukkalasta kylätoimintaan osallistuva Pauli Räty, lahjoitti pianonsa kyläyhdistykselle.

Uudenmaan kylät ry on ideoinut kyläyhdistyksille kylätalokansion ja toimittanut sellaisen myös Selin kyläyhdistykselle. Tarkoituksena on koota siihen kaikki kiinteistöön liittyvät asiakirjat ja vuosittaiset huolto- ym toimenpiteet.

Monitoimitalon tiloja vuokrattiin kokouksiin, perhejuhliin ja ruokakurssille yhteensä 14 kertaa

Tapahtumat

Valtakunnalliseen Avoimet kylät-tapahtumaan osallistuttiin lauantaina 11.6 kutsumalla erityisesti paikallisia tuottajia ja kädentaitajia myymään ja esittelemään tuotteitaan. Monitoimitalolle tilatun sydäniskurin, defibrillaattorin, käyttöä oli opastamassa selkiläisille laitteen toimittaja. Tapahtuma oli jaettu myös nuorisoseurantalo Seppolaan, jossa oli päivätanssit. Pisara-kirpputorilla oli takakonttikirppis ja kukkamyyntiä.

Kesäkahvilaa pidettiin keskiviikkoisin kesä-heinäkuussa 9 kertaa. Tarjolla oli suolainen ja makea leivonnainen. Aikuistalkoolaisen ja kyläavustajan lisäksi työhön palkattiin kaksi nuorta kunnan tarjoaman kesäsetelin avulla.

Syyssadon kekri-tapahtumassa osanottajia oli ennätyksellisen paljon. Lähialueen tuotteita oli runsaasti tarjolla, niin syötävää kuin lämpimiä asusteita talven varalle. Kyläyhdistyksen kahviossa oli tarjolla kurpitsakeittoakin. Arpajaisten päävoiton, suursäkillisen klapeja, puut olivat peräisin monitoimitalon pihalta kaadetuista vaarallisiksi todetuista koivuista. Kylän paras taitaja- kisaan leivottiin kahvikakkuja, joista paras äänestettiin maistamalla.

Isänpäivälounas katettiin perinteiseen tapaan muutamalla uudella makuelämyksellä höystettynä. Kekrin jälkeen varauduttiin suureen määrään ruokailijoita, mutta väkeä oli edellisvuosia vähemmän. Torstaitupalaiset saivat sitten runsaat rääppiäiset.

Torstaituvassa tarjottiin joulukuussa ilmainen joululounas kunnan myöntämän hyvinvointiavustuksen avulla.

Kyläsuunnitelmaa päivitettiin tekemällä uusista toiveista kyläkysely. Todettiin, että ensimmäisen suunnitelman toiveet ja tavoitteet on pääosin toteutettu. Uuden kyselyn toiveesta perustettiin nuorille viikottain kokoontuva nettinurkka monitoimitalolle.

Kylän nettisivut, selki.fi päivitettiin. Otavoimassa toimiva Kaija Laaksonen teki suunnitelman Selin nettitiimin kanssa ja lupautui sivujen päivityksen taustatueksi. Uutena sivuille on tullut mm. kalenteri.

Viikkotoiminta

Viikottainen toiminta monitoimitalolla alkoi vähitellen alkuvuodesta. Perhekahvilaan osallistui enemmän aikuisiakin mukaan. Kunnan lähiliikuttajan ohjaama venyttely- ja kehonhuoltojumppa toimi samoin perjantaisin. Syksyllä liikunta vaihtui sunnuntaiseksi keppijumpaksi.

Torstaitupaa pidettiin kevättalvella viisi kertaa kahden viikon välein ja samoin syksyllä jatkettiin.

Lukupiirin vakikävijöiden vähetessä kokoontumiset sovittiin tekstiviestein.

Nuorten nettinurkka aloitti kesällä keskiviikkoisin.

Hiiden Opiston kankaankudonta piiri kokoontui opettajan johdolla tiistaisin ja kutojat kävivät muulloinkin omaan tahtiinsa. 4H-yhdistyksen kokkaus- ja kädentaitokerho touhusi tiistaisin. Seurakunnan raamattupiiri jatkoi samoin tiistai-iltaisin.

Reko-jakelu tarjosi lähiruokaa ja muita tuotteita keskiviikkoisin monitoimitalon pihamaalla.

Kirjasto oli avoinna talon toiminta-aikoina omatoimiperiaatteella.

Tiedotus

Selin kyläyhdistyksen toiminnasta on jaettu tietoa Facebookin Selki-ryhmässä ja omalla nettisivulla Selki.fi.

Tiedotuslehtinen Selkiläinen tehtiin neljä kertaa ja jaettiin kaikkiin selkiläisiin talouksiin ja vähän naapurikylienkin puolelle. Paikallislehdissä on myös kerrottu selkiläisistä tapahtumista.

Selin kyläyhdistys ry

Selin kyläyhdistyksen vuosikokous pidettiin monitoimitalolla 13.3. Kokouksen puheenjohtajana toimi Pekka Vauromaa, sihteerinä Kari Vitikainen ja pöytäkirjantarkastajina Tarja Sahari ja Sirkka Tontti.

Kyläyhdistyksen puheenjohtajaksi valittiin Kimmo Jalli.

Kylähallitukseen valittiin uudelleen erovuoroiset Tapani Haasto ja Ingmar Wessberg. Uusina valittiin varajäsen Ritva Juhantalo sekä Katri Pirnes, Sirkka Tontti ja Tero Sahramaa. Varajäseniksi valittiin entinen Timo Kernen ja uutena Heidi Huupponen.

Muut hallituksen jäsenet ovat Liisa Ali-Mattila, Kimmo Jalli, Liisa Kernen, Jerry Patomeri, Katija Sepponen ja Tarmo Shemeikka.

Varajäsenet ovat Mikko Toppinen ja Sari Väisänen.

Toiminnantarkastajiksi valittiin Niina Sahramaa ja Sirpa Nyman, joka myöhemmin ilmoitti ettei ole käytettävissä. Varalle valittiin Ritva Luukkonen ja Marja-Leena Malin.

Kylähallituksen järjestäytymiskokouksessa 24.3 valittiin varapuheenjohtajaksi Tapani Haasto, sihteeriksi Katija Sepponen ja rahastonhoitajaksi Ingmar Wessberg.

Nettitiimiksi nimettiin Ritva Juhantalo, Katri Pirnes ja Katija Sepponen, tiedottajaksi Liisa Ali-Mattila ja kirjastonhoitaja-jäsensihteeriksi Liisa Kernen.

Talovastaavina toimivat Ingmar Wessberg, Tapani Haasto ja Tero Sahramaa.

Selin Kyläyhdistys ry:n vuosikertomus 2021

Koronapandemia vaikutti vielä koko vuoden ajan monitoimitalon viikkotoimintaan erityisesti aikuisten kokoontumisissa. Talkootyötä se ei pysäyttänyt sillä niin talossa sisällä kuin pihamaalla ja kylälläkin tapahtui monenlaista.
Vuosi päättyi koko kylän koristeluun, kun idea kylän yhteisestä joulukalenterista levittäytyi laajasti kyläteiden varsille. Seuraavaksi kevääksikin jäi odotettavaa 1000 kukkasipulin istutustalkoista.
Ykkösakselin myöntämä hankerahoitus mahdollisti leikkipaikkojen ja pihan paremman valaistuksenja kyläläisten yhteiseen käyttöön tulevan sydäniskurin tilauksen. Kyläavustajan aloittama suurten ikkunoiden peruskunnostus jäi kesken, mutta hankerahoituksen avulla sekin työ saadaan tehtyä kokonaan.
Kesäkahvilaa pidettiin toukokuun lopusta elokuun puoliväliin keskiviikkoisin. Kahvilassa
työskenteli aikuisen talkoolaisen ohjauksessa kolme selkiläistä nuorta kunnan myöntämän
kesäsetelin auttaessa palkkakuluissa.

Perhekahvila aloitti elokuussa ja toimi viikottain lähes jouluun saakka. Lapsiperheiden joukkoon kutsuttiin myös muitakin kyläläisiä. Torstaitupa oli tauolla koko vuo den.
Isänpäivälounas pidettiin 30:n kerran marraskuussa. Vihdin vanhusten tuen jäsenille järjestettiin tilauksesta joululounas, jolle osallistui 50 henkilöä.
Kekritapahtumassa tarjottiin sadonkorjuun satoa sekä kädentaitajien töitä kyläläisten hankittavaksi.


Monitoimitalon suurten ikkunoiden kunnostusta tehtiin aluksi talkoilla. Kyläavustajaksi jo toistamiseen saatu Ulf–Johan Virtanen jatkoi työtä kevääseen asti. Loppuvuonna haettiin työlle jatkoa hankerahoituksen avulla, jotta Virtanen voisi tehdä sen loppuun asti.
Saunan puukalusteiden kunnostuskorjaus tehtiin talkoilla. Vuosihuoltona talossa kävi nuohooja, palovaroittimet ja sammuttimet tarkastettiin.palovaroittimet ja sammuttimet tarkastettiin.
Leikkipaikkojen ja pihan valaistusta parannettiin hankkeen avulla.
Uusina hankkeina saatiin päätös ikkunoiden kunnostuksesta ja ensipukäyttöön hankittava sydäniskuri.
Pihamaan puuhia olivat huonokuntoisten puiden kaato ja leikkikentän aitojen alaosaan kiinnitetty verkko eläinten pääsyn estämiseen. Myös hiekkalaatikon hiekka vaihdettiin.
Lahjoituksena saadut 1000 kukkasipulia istutettiin talkoilla kylätien ja pihatien varsille. Jouluksi voitiin vielä kaunistaa pihaa kymmenillä kanervilla, jotka nekin tulivat lahjana.
Talven lyhyen lumikauden aikana ajettiin kylälle ladut. Ladunteossa käytettävä moottorikelkka huollettiin loppuvuonna uutta hiihtokautta varten.
Kyläavustajia toimi vuoden aikana kolme. Ulf–Johan Virtasen kausi päättyi 17.5 ja Ritta Starodumovan 2.8. Uutena kyläavustajana aloitti Irmeli Kähkönen 1.6.
Vihdin kunnan hyvinvointisuunnitelmaan pyydettiin kyläyhdistyksiltä lausuntoa. Siihen vastattiin selkiläisten tarpeena olevan teiden päällysteiden korjaaminen, pientareiden levittäminen ja kevyen liikenteenväylien rakentaminen.

Kesäkahvila toimi toukokuun lopusta elokuun puoliväliin keskiviikkoisin. Tarjoiluna oli keittoruoka ja kahvi tai tee leivonnaisen kanssa. Aikuisen talkoolaisen kanssa työssä oli kolme selkiläistä nuorta.
Torstaitupa ei kokoontunut vuoden aikana kertaakaan.
Sadonkorjuun kekri voitiin toteuttaa lähes entisin kuvioin, kuitenkin voimassa olevat koronarajoitukset huomioiden. Lähitienoon satotuotteita oli tarjolla pihan myyntipöydillä ja ja kädentaitajien töitä sisätiloissa. Arpajaisvoitoksi talkooryhmä rakensi jo toistamiseen piharyhmän.
Isänpäivänä järjestetty lounas oli jo 30. kerta monitoimitalolla. Ruokalista on muokkautunut vuosien varrella, mutta lanttulaatikko ja täytekakku ovat pysyneet mukana.
Vihdin vanhusten tuki tilasi jäsenilleen joululounaan Selissä. Se järjestettiin 50 henkilölle 9.12.
Uutena kyläläisiä mukaan kutsuvana toimintana järjestettiin koko kylän yhteinen joulukalenteri. Siihen 23 kylän perhettä, sekä viimeisenä myös kyläyhdistys monitoimitalolla, rakensi pihamaalleen oman jouluisen ”luukkunsa”. Niitä käytiin sitten ihastelemassa ja arvioimassa. pihamaalleen Äänestykseen parhaasta luukusta osallistui 65 henkilöä.
Viikkotoiminta
Alkuvuosi oli monitoimitalolla varsin hiljainen aikuisten toiminnan jäätyä tauolle. Muutama kutoja kerrallaan kävi keväällä tekemässä töitään ja 4Hkerrallaan kävi keväällä tekemässä töitään ja 4H–kerho kokoontui tiistaisin.
Perhekahvila aloitti perjantaisin elokuussa ja jatkoi lähes jouluun saakka. Lapsiperheiden joukossa kahvitteli myös eläkeläisiä.
Lähiliikuttajan venytysjumppa toimi syyskauden perjantaisin.
Kutojat kävivät tiistaisin pienissä ryhmissä ja muinakin päivinä.
4H–kerho kokoontui myös syksyllä tiistaisin.
Raamattupiiri oli uusi ryhmä, joka kokoontui syksyllä sunnuntai–iltaisin.

Kirjasto oli entiseen tapaan auki omatoimiseen lainaukseen, kun talossa oli toimintaa.

Lukupiiri kokoontui kuukauden ensimmäisenä perjantaina.

Selin Kyläyhdistys ry:n vuosikertomus 2020

Toimintarajoitteita ja talon kunnostusta
Toimintavuosi alkoi vilkkaasti entiseen tapaan, mutta jo maaliskuussa iski koronapandemia ja pysäytti kaiken yhteisen toiminnan. Torstaituvan kävijöistä ja tekijöistäkin suurin osa joutui yli 70-vuotiaiden kotikaranteeniin.
Tilanteen helpottuessa kesän alussa kesäkahvilaa pidettiin keskiviikkona iltapäivisin kesä-heinäkuussa. Tarjolla oli keittoruokaa ja leivonnaisia ikkunamyyntinä. Kahvila työllisti kaksi selkiläistä nuorta. Asiakkaina kävi ilahduttavan paljon uusiakin kyläläisiä.
Elokuun lopulla aloiteltiin viikkotoimintaa perhekahvila ensimmäisenä ja 4H-kerho sekä venyttelyjumppa seuraavina. Torstaitupakin ehti kokoontua kolme kertaa, kunnes taas rajoitteet sulkivat ovet.
Monitoimitalon puitteita kunnostettiin kuitenkin pitkin vuotta. Toistamiseen kyläavustajaksi saatu Ulf-Johan Virtanen kunnosti huolella ikkunapuitteita. Ruokasalin lattian kulunut muovimatto korvattiin vinyylilaudoilla.
Kyläläisten liikuntamahdollisuudet paranivat uusien ulkoliikuntalaitteiden avulla. Kyläyhdistys sai toisaalta poistetut laitteet edullisesti. Samalla saatiin kunnalta lisää vuokratonttia, jotta laitteille saatiin turvallista käyttötilaa.
Isommista yleisötapahtumista vain kekri voitiin pitää syksyllä. Pidennetty aukioloaika antoi väljyyttä pihalla liikkuville osanottajille, joita tuli ilahduttavan paljon.
Toimintavarojen hankintaan hiljainen vuosi teki suuren loven, kun arpajaiset ja isänpäivälounaan 30-vuotisjuhla jäivät pitämättä. Vuokratuloa saatiin muutamasta talolla pidetystä perhejuhlasta.
Digitekniikkaa harjoiteltiin kesäkuisen Avoimet kylät-päivän pitämisellä verkossa.
KIINTEISTÖ JA YMPÄRISTÖ
Monitoimitalon kunnossapito kaikenikäisten kyläläisten kokoontumispaikkana on kyläyhdistyksen tärkeä talkookohde. Suomen kylät ry:n Työtä kaikille-hankkeen välittämän palkkatuen avulla on saatu jo useana vuonna työllistettyä kyläavustajia. Heidän päätehtävänään on monitoimitalosta huolehtiminen. Sen lisäksi he avustivat myös kyläläisiä tilausten mukaan.
Veikko Keräsen työjakso päättyi huhtikuun lopussa. 18.5 saatiin työhön jo toistamiseen Ulf-Johan Virtanen, jonka urakkana on ollut monitoimitalon ikkunoiden perusteellinen kunnostaminen. Ritta Starodumova aloitti vuoden pestinsä kyläavustajana 3.8.
Monitoimitalon peltikaton vuotokohtien korjaukset teetettiin Peltityöt Kuula Oy:llä. Heiltä tilattiin myös uudet ikkunapellitykset.
Ruokasalin lattiaan talkoiltiin loppuvuonna vinyylipinta.
Kyläyhdistyksen kunnalta vuokraamaan tonttiin saatiin lisää maata ulkoliikuntapaikan rakentamiseen. Toisaalta poistetut aikuisten kuntoiluvälineet saatiin tukevasti paikoilleen jälleen talkoilemalla.
Moottorikelkan saamiseksi tehty hankeanomus toteutui vasta kertomusvuonna. Lumikelit olivat lyhyt ilo, mutta keskikylällä päästiin kuitenkin hiihtämään.
KESÄKAHVILA
Koronatilanteen hellittäessä kesän alussa monitoimitalolla pidettiin keskiviikkoisin kesäkahvilaa. Tarjolla oli keittoruokaa ja leivonnainen. Myynti tapahtui ikkunan kautta ja osa ostajista ruokaili pihalla, osa vei ostoksensa kotiin. Aikuisen talkoolaisen kanssa työssä oli kaksi kunnan tarjoaman kesäsetelin avulla palkattua selkiläistä nuorta.
Lähituottajien Reko-ryhmän myyjät olivat myös keskiviikkoisin kahdesti kuukaudessa monitoimitalolla.
VIIKKOTOIMINTA
Talven vilkas viikkotoiminta keskeytyi maaliskuun puolivälissä koronaviruksen aiheuttamien rajoitustoimien vuoksi. Helpomman kesän jälkeen toimintaa aloiteltiin syksyn alkaessa, mutta melko pian jouduttiin epämääräisen pitkälle tauolle.
Torstaitupa kokoontui talvella 10 kertaa, jolloin ruokailijoita oli yli 20. Koronan vuoksi yli 70-vuotiaat määrättiin karanteeniin, jolloin suurin osa kävijöistä ja osa talkoolaisistakin joutui jäämään kotiin.
Syys-lokakuussa torstaitupaa pidettiin kolme kertaa pienellä joukolla, jonka jälkeen oltiin tauolla koko loppuvuosi.
Perhekahvila kokoontui perjantaina aamupäivisin talvella 9 kertaa ja syksyllä 7 kertaa. Lasten ja vanhempien lisäksi mukaan kutsuttiin eläkeläisiä ja muita kyläläisiä. Paikalla oli keskimäärin parikymmentä osallistujaa.
Kirjaston valikoima on edelleen kasvanut. Eteisen ja biljardihuoneen hyllyissä on runsas valikoima luettavaa ja katsottavaa niin aikuisille kuin lapsillekin. Lukupiiri kokoontui perjantaisin rajoitusten mukaan.
Asahi-liikunta keskiviikkoisin ja kunnan liikuntatoimen venyttelyjumppa perjantaisin kokoontuivat maaliskuulle kuten muukin toiminta. Venyttelijät jatkoivat sitkeästi syksyllä marraskuulle asti.
Hiiden opiston kankaankudonnan ryhmä kokoontui tiistaisin opettajan johdolla. Kun opetukseen tuli tauko, kutojat kävivät yksittäin tekemässä töitään.
Ala-aste-ikäisten lasten toiminta sai jatkua koronarajoitusten aikanakin. 4H-kerho kokoontuikin pisimpään keväällä ja myös koko syyskauden.
Jumppasauna
Perjantaisin oli tarjolla jumppasauna ja sitä lämmitettiin tilausten mukaan.
sai ostaa syksyn satoa raaka-aineina tai valmiina tuotteina. Ikkunamyyntinä oli tarjolla keittoa ja kahvia. Aurinkoinen syyssää loi hyvät puitteet ja tuttu tarjonta houkutteli paljon ostajia paikalle.

Selin kyläyhdistys ry:n vuosikertomus 2018

Isänpäivälounaan tulevaisuus on turvattu. Nuoret kakuntekijät Mauri Jalli ja Ville Malin ahkeroivat Minnan Malinin opastaessa.

Kylätapahtumissa yleisöennätyksiä

40 vuotiasta Selin kylätoimintaa juhlittiin kesäkuussa kesäkahvila avajaisten yhteydessä. Kylätoimikunnan alkuvaiheita ja myöhempiäkin vuosia muisteltiin silloisen nuorisosihteerin Päivi Veikkolaisen johdolla. Kakkukahvilla kävi 100 muistelijaa ja kahvilan lähituotteiden ostajaa. Kakkua tarjottiin myös isänpäivälounaan jälkiruoaksi. Lounaalla kävi ruokailijoita enemmän kuin aikaisempina vuosina. Syksyinen kekri-tapahtuma oli myös suosittu. Lähiruokaa ja syyssadon tuotteita oli myyntipöydillä ja kylän burgeriautoonkin pitkä jono.

Selin monitoimitalo kylän keskuksena antaa hyvät puitteet monenlaisiin tilaisuuksiin, juhliin ja viikoittaisiin harrastustoimintoihin. Sitä on kunnostettu vuosien mittaan sisältä ja ulkoa piha-alueita myöten. Tapahtumatuotot ovat tärkeitä ison talon korjauskulujen kattamisessa.

Tärkeätä on myös kyläläisten ahkera talkootyö tapahtumien järjestämisessä ja viikkotoiminnan pyörittämisessä. Talkoolaisten apuna on ollut kyläavustajia, joiden työnkuva talonhoidon lisäksi on muotoutunut oman ammattitaidon mukaan. Edellinen kyläavustaja maalasi talvella viimetöikseen eteisen ja ruokasalin, seuraava on ollut kyläläistenkin apuna tietokonepulmissa.

Torstaitupa on edelleen ollut suosituin viikko-ohjelma. Yhteinen ruokailu ja kuulumisten vaihto on etenkin eläkeläisille odotettu tapahtuma. Sotainvalidien tukiryhmän ja veteraanien keväinen vierailu on jo perinne. Uusia makuja maisteltiin syksyllä syyrialaisen pariskunnan kokatessa kotimaansa ruokia selkiläisille. Perhekahvila kokosi perjantaisin lapsiperheitä ja eläkeläisiä yhteen.

KIINTEISTÖ JA YMPÄRISTÖ

Monitoimitalon kunnossapidossa olivat apuna kyläavustajat maalariartesaani Ulf-Johan Virtanen maaliskuun loppuun ja tietokoneasentaja Teemu Tuunainen 23. huhtikuuta alkaen. Virtanen maalasi talvella eteisen ja ruokasalin seinät valoisan vaaleiksi. Tuunainen oli monitoimitalon töiden lisäksi apuna kyläläisten käytännön töissä ja lisäksi opasti monia tietokoneen käytössä.

Edellisvuonna haettiin hanketukea käyttövesiputkiston kunnostukseen, mutta työ toteutui vasta kertomusvuonna. Samalla hankittiin keittiöön uudet kylmäkalusteet. Keittiötä täydennettiin myös uudella yleiskoneella ja vohveliraudoilla.

Syksyn aikana monitoimitalolla tehtiin tarkastuksia. Terveystarkastajan kohteena oli erityisesti keittiö toimintoineen. Kaikki hyvin, vain omavalvontasuunnitelma piti päivittää. Samoin sähkötarkastuksessa ja palotarkastuksessa tutkittiin talon tilat ja ne hyväksyttiin pienin korjauksin. Myös talousvesi tutkittiin ja analyysissa todettiin moitteettomaksi.

Keväällä pidetyissä siivoustalkoissa haravoitiin monitoimitalon piha ja kerättiin roskia kyläteiden varsilta. Talkoolaiset saivat palkkioksi ostolapun kylän burgeriautolle.

VIIKKOTOIMINTA

Kyläyhdistyksen järjestämän toiminnan lisäksi monitoimitalolla kokoontui viikoittain ryhmiä kunnan, seurakunnan ja yksityisten järjestäjien toimesta. Erilaisia ryhmiä oli 10 ja niissä runsaat 130 osallistujaa.

Torstaitupa

Torstaituvassa käytiin edelleen ahkerasti viikoittain. Selkiläisten lisäksi kävijöitä oli useasta naapurikylästä. Torstaitupaa pidettiin vuoden aikana 27 kertaa. Kävijöitä oli keskimäärin 20 ja lisäksi 3 -4 talkoolaista. Yhteensä 60 eri henkilöä oli mukana vuoden mittaan.

Ruokailun ja kuulumisten vaihdon lisäksi joka toinen kerta oli tuolijumppaa. Seurakunta järjesti ohjelmaa kaksi kertaa kuukaudessa. Runomies Reijo Vähälä vieraili keväällä ja Laululintuset laulatti kevätpäättäjäisissä. Hiidenseudun Omaishoitajat esitteli toimintaansa myös kevätkaudella.

Sotainvalidien tukiryhmä ja veteraanit vierailivat huhtikuussa. Ruokailun ja tuolijumpan lisäksi saatiin seurata Haimoon päiväkodin lapsiryhmän musiikkiesityksiä.

Syksyn erityisohjelmia olivat muistiohjaajan esitelmä ja syyrialaisen pariskunnan valmistama kotimaansa perinteinen ruokatarjoilu.

Perhekahvila

Perjantaina aamupäivisin kokoontunut perhekahvila kutsui mukaan lapsiperheitä ja eläkeläisiä. Kahvilaan kokoonnuttiin vuoden aikana 31 kertaa keskimäärin 13 osanottajan voimin. Lapsille on hyvät leikkitilat ja välineet niin sisällä kun ulkonakin.

Ulkoleikkipaikat ovat avoinna kaiken aikaa kylän lapsiperheiden käytettävissä ja niissä käydäänkin mukavasti sekä perheinä että isommat lapset kavereidensa kanssa. Hankerahoituksen avulla rakennetut leikkipaikat täydentävät kylän lapsiperheiden mahdollisuuksia ulkoliikuntaan.

Askartelua

Keväällä sunnuntai-iltaisin oli tarjolla kahvipussiaskartelua. Syksyllä tehtiin joulukoristeita.

Kirjasto ja lukupiiri

Monitoimitalon eteisessä ja biljardihuoneessa on runsas ja kaiken aikaa lahjoituksin täydentyvä valikoima kirjallisuutta ja dvd-kasetteja. Lasten kirjahylly ja kasetit ovat eteisessä. Lainauksia voi tehdä talon toiminta-aikoina, jolloin ovet ovat auki. Lainat kirjataan omatoimisesti vihkoon.

Lukupiiri kokoontui kuukauden ensimmäisenä torstai-iltana keskustelemaan lukemisistaan.

Kankaankudonta

Hiiden Opiston kankaankudonnan ryhmä kokoontui tiistaina aamupäivisin yläkerran kudontaluokassa opettajan johdolla. Kutojat kävivät muinakin aikoina tekemässä töitään.

4H-kerho

Vihdin 4H-yhdistyksen kokkaus- ja kädentaitokerho koululaisille kokoontui tiistai-iltaisin käytännöllisiin harrastuksiinsa. Kevään ajan kerhon omassa blogissa kerrottiin kerhon toiminnasta.

Pyhäkoulu

Seurakunnan pyhäkoulu eli pyhis kokoontui keväällä ja syksyllä sunnuntaisin.

Liikuntaryhmät

Dance Fitness-tanssiliikuntaryhmä kokoontui maanantai-iltaisin ja kunnan liikuntatoimen venyttely- ja kehonhuoltoryhmä torstai-iltaisin. Lenkkeilijöille oli tarjolla saunomismahdollisuus perjantai-iltaisin naisille ja miehille omine vuoroineen.

TAPAHTUMIA

Vuoden ensimmäiset Kauneimmat joululaulut laulettiin perinteisesti loppiaisena. Juuri musiikkineuvokseksi nimitetty seniorikanttori Martti Kilpeläinen säesti harmonilla ja Petri Ali-Mattila täydensi fagotilla. Laulajia oli salin täydeltä, 58 henkilöä.

Seurakunnan lauluryhmä Kööri piti huhtikuussa musiikki-illan monitoimitalolla.

 Keväisessä puutarhaillassa Haimoon Marttojen kanssa jaettiin taimia ja sen jälkeen tutustuttiin luonnonmukaiseen puutarhanhoitoon.

Kesäkahvila ja kylätoiminta 40 v

Kesäkahvila toimi monitoimitalolla kesä-heinäkuussa keskiviikkoiltaisin ja lauantai-iltapäivisin. Kunnan tarjoaman kesäsetelin avulla palkattiin neljä nuorta työhön aikuisten talkoolaisten avuksi. Kahvitarjoilun lisäksi lauantaisin oli tarjolla keittolounas.

Selkiläisen kylätoiminnan 40-vuotista taivalta juhlittiin kesäkahvilan avajaisissa. Täytekakkua oli varattu 90:lle ja kaikki meni. Paikalla oli useita alkuvuosien toimijoita ja silloinen tarmokas kunnan nuorisosihteeri Päivi Veikkolainen. Hänen avullaan saatiin monitoimitaloa varustetuksi käyttöön mm. nuorisotoimen kustantamilla maaleilla ja vieläkin käyttöä kestävillä verhoilla.

Kekritapahtuma

Syksyinen sadonkorjuujuhla sai ennätysmäärän lähikylien ihmisiä liikkeelle. Syksyn satoa oli tarjona myyntipöydillä ja keittiössäkin kasviskeittoa ja uutispuuroa. Lähituottajat myivät olkipossua ja hunajaa. Komea kasviskärry oli täynnä värikkäitä vihanneksia ja juureksia. Myllyvankkurissa jauhettiin puurojauhoja ja burgeriautolle oli pitkä jono. Kyläkisan aiheena oli luonnonmateriaalista tehty tuote. Arpajaisten päävoittona oli kierrätystarpeista koottu pihavaja.

Isänpäivälounas

Korotetusta hinnasta huolimatta isänpäivälounaalle saapui ruokailijoita 150, mikä on suurin määrä koskaan. Talkoolaisten hyvä varautuminen takasi ruokaa kaikille, vain lanttulaatikko loppui kesken. Ruokalista oli perinteinen sisältäen kinkkua, lihapullia, graavilohta ja salaatteja. Täytekakun lisäksi jälkiruokana oli herkkupöytä hedelmineen.

Tiedotus

Selkiläinen-kyläkirje ilmestyi neljä kertaa tiedottaen tapahtumista ja esitellen kylän ihmisiä. Sen painos 350 kpl jaettiin kylän joka talouteen talkoilla ja kyläavustajan toimesta. Nettisivu  www.selki.fi ja Facebookin Selki-ryhmä toimivat myös tiedotuskanavina kyläläisille. Paikallislehtien seurapalstat ja toimitukselliset jutut jakoivat myös tietoa.

Selin kyläyhdistys ry

Kyläyhdistyksen vuosikokous pidettiin 11.2 monitoimitalolla. Puheenjohtajana toimi Raimo Mustonen, sihteerinä Kari Vitikainen ja pöytäkirjantarkastajina Juhani Ali-Mattila ja Tapani Haasto. Kyläyhdistyksen puheenjohtajaksi valittiin edelleen Sirpa Nyman. Erovuoroiset hallituksen jäsenet Tapani Haasto, Minna Malin, Nina Marttinen, Kari Vitikainen ja Ingmar Wessberg valittiin jatkamaan ja uutena alkamaan Maarit Rautio. Erovuoroiset varajäsenet Ritva Juhantalo ja Timo Kernen valittiin uudelleen. Muut hallituksen jäsenet ovat Liisa Ali-Mattila, Kimmo Jalli, Liisa Kernen, Tarmo Shemeikka, ja Juha Uusikartano sekä varajäsenet Seppo Ali-Mattila ja Jerry Patomeri.

Toiminnantarkastajiksi valittiin Niina Sahramaa ja Ritva Luukkonen sekä heidän varalleen Mikko Toppinen ja Marja-Leena Malin.

Kylähallituksen järjestäytymiskokouksessa varapuheenjohtajaksi valittiin Tapani Haasto, sihteeriksi Kari Vitikainen ja rahastonhoitajaksi Ingmar Wessberg. Tiedottajaksi nimettiin Liisa Ali-Mattila, nettivastaavaksi Pasi Juhantalo ja somevastaavaksi Sirpa Nyman. Kirjastonhoitajana jäsenkirjurina jatkaa Liisa Kernen ja Selkiläisen taittajana Arja Parttimaa. Talovastaavina toimivat edelleen Tapani Haasto ja Ingmar Wessberg.