20192018 2017 2016 2015 2014 2013 2012
(Linkki aukeaa pdf-tiedostona)

Selin kyläyhdistys ry:n vuosikertomus 2018

Isänpäivälounaan tulevaisuus on turvattu. Nuoret kakuntekijät Mauri Jalli ja Ville Malin ahkeroivat Minnan Malinin opastaessa.

Kylätapahtumissa yleisöennätyksiä

40 vuotiasta Selin kylätoimintaa juhlittiin kesäkuussa kesäkahvila avajaisten yhteydessä. Kylätoimikunnan alkuvaiheita ja myöhempiäkin vuosia muisteltiin silloisen nuorisosihteerin Päivi Veikkolaisen johdolla. Kakkukahvilla kävi 100 muistelijaa ja kahvilan lähituotteiden ostajaa. Kakkua tarjottiin myös isänpäivälounaan jälkiruoaksi. Lounaalla kävi ruokailijoita enemmän kuin aikaisempina vuosina. Syksyinen kekri-tapahtuma oli myös suosittu. Lähiruokaa ja syyssadon tuotteita oli myyntipöydillä ja kylän burgeriautoonkin pitkä jono.

Selin monitoimitalo kylän keskuksena antaa hyvät puitteet monenlaisiin tilaisuuksiin, juhliin ja viikoittaisiin harrastustoimintoihin. Sitä on kunnostettu vuosien mittaan sisältä ja ulkoa piha-alueita myöten. Tapahtumatuotot ovat tärkeitä ison talon korjauskulujen kattamisessa.

Tärkeätä on myös kyläläisten ahkera talkootyö tapahtumien järjestämisessä ja viikkotoiminnan pyörittämisessä. Talkoolaisten apuna on ollut kyläavustajia, joiden työnkuva talonhoidon lisäksi on muotoutunut oman ammattitaidon mukaan. Edellinen kyläavustaja maalasi talvella viimetöikseen eteisen ja ruokasalin, seuraava on ollut kyläläistenkin apuna tietokonepulmissa.

Torstaitupa on edelleen ollut suosituin viikko-ohjelma. Yhteinen ruokailu ja kuulumisten vaihto on etenkin eläkeläisille odotettu tapahtuma. Sotainvalidien tukiryhmän ja veteraanien keväinen vierailu on jo perinne. Uusia makuja maisteltiin syksyllä syyrialaisen pariskunnan kokatessa kotimaansa ruokia selkiläisille. Perhekahvila kokosi perjantaisin lapsiperheitä ja eläkeläisiä yhteen.

KIINTEISTÖ JA YMPÄRISTÖ

Monitoimitalon kunnossapidossa olivat apuna kyläavustajat maalariartesaani Ulf-Johan Virtanen maaliskuun loppuun ja tietokoneasentaja Teemu Tuunainen 23. huhtikuuta alkaen. Virtanen maalasi talvella eteisen ja ruokasalin seinät valoisan vaaleiksi. Tuunainen oli monitoimitalon töiden lisäksi apuna kyläläisten käytännön töissä ja lisäksi opasti monia tietokoneen käytössä.

Edellisvuonna haettiin hanketukea käyttövesiputkiston kunnostukseen, mutta työ toteutui vasta kertomusvuonna. Samalla hankittiin keittiöön uudet kylmäkalusteet. Keittiötä täydennettiin myös uudella yleiskoneella ja vohveliraudoilla.

Syksyn aikana monitoimitalolla tehtiin tarkastuksia. Terveystarkastajan kohteena oli erityisesti keittiö toimintoineen. Kaikki hyvin, vain omavalvontasuunnitelma piti päivittää. Samoin sähkötarkastuksessa ja palotarkastuksessa tutkittiin talon tilat ja ne hyväksyttiin pienin korjauksin. Myös talousvesi tutkittiin ja analyysissa todettiin moitteettomaksi.

Keväällä pidetyissä siivoustalkoissa haravoitiin monitoimitalon piha ja kerättiin roskia kyläteiden varsilta. Talkoolaiset saivat palkkioksi ostolapun kylän burgeriautolle.

VIIKKOTOIMINTA

Kyläyhdistyksen järjestämän toiminnan lisäksi monitoimitalolla kokoontui viikoittain ryhmiä kunnan, seurakunnan ja yksityisten järjestäjien toimesta. Erilaisia ryhmiä oli 10 ja niissä runsaat 130 osallistujaa.

Torstaitupa

Torstaituvassa käytiin edelleen ahkerasti viikoittain. Selkiläisten lisäksi kävijöitä oli useasta naapurikylästä. Torstaitupaa pidettiin vuoden aikana 27 kertaa. Kävijöitä oli keskimäärin 20 ja lisäksi 3 -4 talkoolaista. Yhteensä 60 eri henkilöä oli mukana vuoden mittaan.

Ruokailun ja kuulumisten vaihdon lisäksi joka toinen kerta oli tuolijumppaa. Seurakunta järjesti ohjelmaa kaksi kertaa kuukaudessa. Runomies Reijo Vähälä vieraili keväällä ja Laululintuset laulatti kevätpäättäjäisissä. Hiidenseudun Omaishoitajat esitteli toimintaansa myös kevätkaudella.

Sotainvalidien tukiryhmä ja veteraanit vierailivat huhtikuussa. Ruokailun ja tuolijumpan lisäksi saatiin seurata Haimoon päiväkodin lapsiryhmän musiikkiesityksiä.

Syksyn erityisohjelmia olivat muistiohjaajan esitelmä ja syyrialaisen pariskunnan valmistama kotimaansa perinteinen ruokatarjoilu.

Perhekahvila

Perjantaina aamupäivisin kokoontunut perhekahvila kutsui mukaan lapsiperheitä ja eläkeläisiä. Kahvilaan kokoonnuttiin vuoden aikana 31 kertaa keskimäärin 13 osanottajan voimin. Lapsille on hyvät leikkitilat ja välineet niin sisällä kun ulkonakin.

Ulkoleikkipaikat ovat avoinna kaiken aikaa kylän lapsiperheiden käytettävissä ja niissä käydäänkin mukavasti sekä perheinä että isommat lapset kavereidensa kanssa. Hankerahoituksen avulla rakennetut leikkipaikat täydentävät kylän lapsiperheiden mahdollisuuksia ulkoliikuntaan.

Askartelua

Keväällä sunnuntai-iltaisin oli tarjolla kahvipussiaskartelua. Syksyllä tehtiin joulukoristeita.

Kirjasto ja lukupiiri

Monitoimitalon eteisessä ja biljardihuoneessa on runsas ja kaiken aikaa lahjoituksin täydentyvä valikoima kirjallisuutta ja dvd-kasetteja. Lasten kirjahylly ja kasetit ovat eteisessä. Lainauksia voi tehdä talon toiminta-aikoina, jolloin ovet ovat auki. Lainat kirjataan omatoimisesti vihkoon.

Lukupiiri kokoontui kuukauden ensimmäisenä torstai-iltana keskustelemaan lukemisistaan.

Kankaankudonta

Hiiden Opiston kankaankudonnan ryhmä kokoontui tiistaina aamupäivisin yläkerran kudontaluokassa opettajan johdolla. Kutojat kävivät muinakin aikoina tekemässä töitään.

4H-kerho

Vihdin 4H-yhdistyksen kokkaus- ja kädentaitokerho koululaisille kokoontui tiistai-iltaisin käytännöllisiin harrastuksiinsa. Kevään ajan kerhon omassa blogissa kerrottiin kerhon toiminnasta.

Pyhäkoulu

Seurakunnan pyhäkoulu eli pyhis kokoontui keväällä ja syksyllä sunnuntaisin.

Liikuntaryhmät

Dance Fitness-tanssiliikuntaryhmä kokoontui maanantai-iltaisin ja kunnan liikuntatoimen venyttely- ja kehonhuoltoryhmä torstai-iltaisin. Lenkkeilijöille oli tarjolla saunomismahdollisuus perjantai-iltaisin naisille ja miehille omine vuoroineen.

TAPAHTUMIA

Vuoden ensimmäiset Kauneimmat joululaulut laulettiin perinteisesti loppiaisena. Juuri musiikkineuvokseksi nimitetty seniorikanttori Martti Kilpeläinen säesti harmonilla ja Petri Ali-Mattila täydensi fagotilla. Laulajia oli salin täydeltä, 58 henkilöä.

Seurakunnan lauluryhmä Kööri piti huhtikuussa musiikki-illan monitoimitalolla.

 Keväisessä puutarhaillassa Haimoon Marttojen kanssa jaettiin taimia ja sen jälkeen tutustuttiin luonnonmukaiseen puutarhanhoitoon.

Kesäkahvila ja kylätoiminta 40 v

Kesäkahvila toimi monitoimitalolla kesä-heinäkuussa keskiviikkoiltaisin ja lauantai-iltapäivisin. Kunnan tarjoaman kesäsetelin avulla palkattiin neljä nuorta työhön aikuisten talkoolaisten avuksi. Kahvitarjoilun lisäksi lauantaisin oli tarjolla keittolounas.

Selkiläisen kylätoiminnan 40-vuotista taivalta juhlittiin kesäkahvilan avajaisissa. Täytekakkua oli varattu 90:lle ja kaikki meni. Paikalla oli useita alkuvuosien toimijoita ja silloinen tarmokas kunnan nuorisosihteeri Päivi Veikkolainen. Hänen avullaan saatiin monitoimitaloa varustetuksi käyttöön mm. nuorisotoimen kustantamilla maaleilla ja vieläkin käyttöä kestävillä verhoilla.

Kekritapahtuma

Syksyinen sadonkorjuujuhla sai ennätysmäärän lähikylien ihmisiä liikkeelle. Syksyn satoa oli tarjona myyntipöydillä ja keittiössäkin kasviskeittoa ja uutispuuroa. Lähituottajat myivät olkipossua ja hunajaa. Komea kasviskärry oli täynnä värikkäitä vihanneksia ja juureksia. Myllyvankkurissa jauhettiin puurojauhoja ja burgeriautolle oli pitkä jono. Kyläkisan aiheena oli luonnonmateriaalista tehty tuote. Arpajaisten päävoittona oli kierrätystarpeista koottu pihavaja.

Isänpäivälounas

Korotetusta hinnasta huolimatta isänpäivälounaalle saapui ruokailijoita 150, mikä on suurin määrä koskaan. Talkoolaisten hyvä varautuminen takasi ruokaa kaikille, vain lanttulaatikko loppui kesken. Ruokalista oli perinteinen sisältäen kinkkua, lihapullia, graavilohta ja salaatteja. Täytekakun lisäksi jälkiruokana oli herkkupöytä hedelmineen.

Tiedotus

Selkiläinen-kyläkirje ilmestyi neljä kertaa tiedottaen tapahtumista ja esitellen kylän ihmisiä. Sen painos 350 kpl jaettiin kylän joka talouteen talkoilla ja kyläavustajan toimesta. Nettisivu  www.selki.fi ja Facebookin Selki-ryhmä toimivat myös tiedotuskanavina kyläläisille. Paikallislehtien seurapalstat ja toimitukselliset jutut jakoivat myös tietoa.

Selin kyläyhdistys ry

Kyläyhdistyksen vuosikokous pidettiin 11.2 monitoimitalolla. Puheenjohtajana toimi Raimo Mustonen, sihteerinä Kari Vitikainen ja pöytäkirjantarkastajina Juhani Ali-Mattila ja Tapani Haasto. Kyläyhdistyksen puheenjohtajaksi valittiin edelleen Sirpa Nyman. Erovuoroiset hallituksen jäsenet Tapani Haasto, Minna Malin, Nina Marttinen, Kari Vitikainen ja Ingmar Wessberg valittiin jatkamaan ja uutena alkamaan Maarit Rautio. Erovuoroiset varajäsenet Ritva Juhantalo ja Timo Kernen valittiin uudelleen. Muut hallituksen jäsenet ovat Liisa Ali-Mattila, Kimmo Jalli, Liisa Kernen, Tarmo Shemeikka, ja Juha Uusikartano sekä varajäsenet Seppo Ali-Mattila ja Jerry Patomeri.

Toiminnantarkastajiksi valittiin Niina Sahramaa ja Ritva Luukkonen sekä heidän varalleen Mikko Toppinen ja Marja-Leena Malin.

Kylähallituksen järjestäytymiskokouksessa varapuheenjohtajaksi valittiin Tapani Haasto, sihteeriksi Kari Vitikainen ja rahastonhoitajaksi Ingmar Wessberg. Tiedottajaksi nimettiin Liisa Ali-Mattila, nettivastaavaksi Pasi Juhantalo ja somevastaavaksi Sirpa Nyman. Kirjastonhoitajana jäsenkirjurina jatkaa Liisa Kernen ja Selkiläisen taittajana Arja Parttimaa. Talovastaavina toimivat edelleen Tapani Haasto ja Ingmar Wessberg.

Sulje valikko