Historia

Selin koulu, kolme kauppaa, pankki ja posti rakennettiin aikanaan rautatiepysäkin lähettyville. Kaikki nämä rakennukset ovat nykyisin muussa käytössä.

Selin kansakoulun perustamisen alustava johtokunnankokous pidettiin 26.4.1903. Puheenjohtajaksi valittiin kauppias E.R.Löfgren. Muut johtokunnan jäsenet olivat rouva Erika Löfgren, maanviljelijä Gustaf Pakalen, Klas Fresenjus, Viktor Lindgren ja neiti Aina Pitkäniemi. Koulu aloitettiin vuokraamalla kouluhuoneet Hemmin talosta. Koulun ensimmäiseksi opettajaksi valittiin neljän hakijan joukosta Juho Einar Kumpulainen.

Omaa koulutaloa alettiin puuhaamaan heti, ja se valmistui lahjoitustontille (lahjoituksen tekivät Räyhän tilan silloiset omistajat Viktor ja Sofia Vilhelmina Lindgren) syksyllä 1905. Sen koko kustannusarvio oli 13 271,1 mk. Kumpulainen siirtyi Ouluun, ja seuraajaksi valittiin nyt 19 hakijan joukosta Jyväskylän seminaarista vasta valmistunut opettaja Juho Jooseppi Skyttälä (myöhemmin Kyttälä) . Hän toimi koulun opettajana eläkkeelle siirtymiseensä asti vuoteen 1945.

1926-27 kouluun rakennettiin yksi luokkahuone ja opettajan asunto, yläkerran asunto rakennettiin myöhemmin terveyssisaren asunnoksi. 1949 koulua rakennettiin taas lisää: yläkertaan tehtiin käsityö- ja voimisteluluokka. 1941 keittola aloitti vakituisen toimintansa, ja vuodesta 1943 kaikille jaettiin maksuton ateria.

Selin koulussa annettiin perusopetusta vuoteen 1968, jolloin kunta lakkautti sen.Erinäisten vuokrausvuosien jälkeen kunta myi koulurakennuksen Selin Kyläyhdistykselle, ja näin tila muuttui Monitoimitaloksi kyläläisten käyttöön.

Nuorisoseurantalo Seppola ja sen viereen raivattiin urheilukenttä harrastustoiminnalle 1914. 1950-luvulla Selin urheilukenttä oli kunnan paras. Tällä hetkellä talo on perinteisessä asussaan pääasiassa kesäkäytössä.

Kylämaisemaan tulivat 1970-luvulla suuret teollisuushallit. Nyt niissä toimivat kansainvälinen rakennusalan yritys ja kehitysyhteistyötä tekevä kirpputori. Maanviljelyskylään on tullut teollisuutta ja nyt asukkaista valtaosa käy muualla töissä. Kotikylä tarjoaa kuitenkin edelleen vapaa-aikaan yhteisiä harrastus- ja virkistysmahdollisuuksia.

Alla olevien kuvien lisäksi voit katsoa lisää historiallisia kuvia kuvagalleriasta.