Print this page

Etusivu

Pyöräretki Tuohilammen ympäri lauantaina 20.9. Lähtö Vesterkullan mäeltä, Lepsämäntie 187 klo 10… Lisää

Selin kyläyhdistyksen ja Lepsämän perinne- ja kyläyhdistyksen yhteinen perinteinen pyöräretki  suuntautuu tänä syksynä Vihdin Tuohilammen ja lähiympäristön maastoon. Lähtöpaikka on Selki – Lepsämä tien varressa Vesterkullan mäellä sijaitseva Mäntylä, hiukan vajaa 2 km Selin kylästä Lepsämään päin.  Paikan osoite on Lepsämäntie 187, Vihti.

Lähtöpaikalta nousee pieni yksityistie Laneuksenmäelle, jota noustaan noin 40 metriä mäen huipulle. Huipulta yli 100 metriä mpy. avautuu huikea näkymä alapuolisiin peltomaisemiin. Niiden keskellä luikertelee Hangasjoki, jossa on melkein kilometrin pituinen tekolampi. Kaukaisuudessa näkyy Kiljavan sairaalan siluetti, ja taitaapa Rajamäen kirkon tornikin näkyä metsien keskellä. Muuten kaukomaisemaa hallitsevat lukuisat tietoliikennemastot metsän keskellä. Itse Laneuksenmäki lienee saanut nimensä Selin kylän Räyhän talon omistajasuvun Laneus mukaan.

Mäeltä laskeudutaan melko jyrkästi Tuohilammesta Härkälänjokeen laskevan puron yli Tuohilammen rannalle. Tuohilampi on entinen ratsutila, joka toimii nykyään Orion Oyj:n kurssikeskuksena. Tuohilammen ympäri on tehty retkeilyreitti, jonka varren kosteikot on varustettu pitkospuin.  Tuohilampi on noin kilometrin pituinen ja puolisen kilometriä leveä rannoiltaan soistunut vesialue. Lammen pinta on 62 metriä merenpinnan yläpuolella, ja laskupuro yhtyy Härkälänjokeen Vakkamäen luona noin 15 metriä alempana. Tästä syystä purossa lienee sijainnut myös Tuohilammen tilan puromylly. Myllyn olemassaoloon viittaavat myös läheisen talon nimi Myllymäki ja laskupuron varrella yli 100 metrin korkeuteen kohoava Myllymäki.

Tuohilammelta on vain pari kilometriä matkaa Otalammen asemalle. Otalammen taajama on syntynyt rautatien ansiosta 1800-luvun loppupuolella Siippoon ja Härkälän kylien takametsään. Otalammen aseman tienoo on kuin eri vuosituhannelta, ja edustaa tsaarin ajan rakennustyyliä. Siellä sijaitsee asemarakennuksen lisäksi asemapäällikön talo ja ratavahtien tupa sekä näiden seutujen ensimmäinen yleisökäymälä.

Matkaa jatketaan uuden liikenneympyrän kautta Otalammenraittia pitkin Tuliskallion (yli 115 m mpy.) ohitse Siippoontielle, josta yhdytään lyhyen pätkän jälkeen Selintielle. Tuliskallion nimi kielii siitä, että siellä on varmaan menneinä aikoina poltettu helluntai- tai juhannusvalkeita.  Selintietä edetään Kalmakallionmäen ja Kirkkomäen ylitysten jälkeen Selin Monitoimitalolle, jossa on selkiläisten järjestämä kahvitauko. Täältä lepsämäläiset palaavat kotikyläänsä Selki – Lepsämä tietä pitkin.

 

Selin kylästä lähtien lenkki on noin 14 km.