Print this page

Etusivu

Pyöräretki Otalammelta Lepsämään lauantaina 14.9.2013

Syksyinen jo perinteiseksi tullut selkiläisten ja lepsämäläisten yhteinen pyöräretki ajellaan lauantaina 14.9. Otalammen kautta Lepsämään. Lähitienoot hyvin tunteva Pentti Lahdenvuo kartoittaa matkan varrelta kiinnostavia kohtia ja kertoo niistä retkeläisille.

Lepsämäläiset lähtevät Nuorisoseurantalolta klo 9:00 Selkiin. Selin monitoimitalolta lähdetään yhdessä klo 10:00 kohti Otalammen asemaa, jossa pysähdytään vanhan asemamiljöön keskellä. Siinä otalampilaiset voivat liittyä mukaan. Matkaa jatketaan Härkälään ja edelleen Lauriin, josta Jokipellontietä Takkulantielle ja Lepsämään ja kahvitauolle Lepsämän nuorisoseuratalolle.

Reitin pituus on n. 20 kilometriä. Mukaan voi liittyä reitin varrelta vapaasti.

 

Kolmen jokilaakson pyöräilyreitti

Kun Lepsämästä pyöräilee kohti Selkiä, tie halkoo monta kilometriä hiljalleen kohoavaa peltomaisemaa. Luikunkorven metsikössä ylitetään Vihdin raja ja ollaan vedenjakajalla. Gesterbyhyn saavuttua laaja viljelymaisema rajoittuu rehevään Hangasjokilaaksoon. Joen nimi kielii pyyntikulttuuriin liittyvästä toiminnasta. Joskus eränkäyntikaudella pyytömies on rakentanut sinne johdeaidan eli hankaan johdattaakseen saaliseläimen satimeen. Näin hirvi tai peura on joutunut pyytömiehen ruokapöydän antimeksi. Missä hangas sitten on sijainnut, sitä voi vain arvailla. Ehkä se on ollut joen latvapuron lähteillä, koska siellä on Hangassuo lähellä Hankopaanaa, Kalmakallion pohjoispuolella. Yhtenäinen viljelymaisema johdattaa kulkijan aina Selin kyläkeskukseen saakka.

Selistä lähdettäessä tie nousee metsämaastossa Kirkkomäen ja Kalmakallionmäen päälle. Kalmakalliossa tavoitetaan Hankopaana, jota seuraillaan sen itäpuolella Pohjolantietä pitkin. Tuohilammen tiehaara ohitetaan ja saavutaan Otalammen asemalle. Vanha kulttuurimiljöö on arvonsa mukaisessa kunnossa. Ylimpänä radan ja tien varressa on asemapäällikön talo. Tältä asemalta on moni lähiseutujen matkustavainen saanut ensi kosketuksen junamatkailuun jo 140 vuoden ajan. Nyt liikennöivät enää tavarajunat, mutta rata odottaa sähköistystä, mikä taitaa vahvistaa uskoa liikenteen jatkumiseen.

Otalammelta laskeudutaan Härkälän kylän vanhaan keskukseen. Härkälän kartanomiljöö käsittää päärakennuksen, kivinavetan ja tiilisen savupiipun, joka on muistuttamassa entisaikojen teollisesta tuotannosta. Täällä siirrytään Härkälänjoen laaksomaisemiin. Joki alkaa Salmijärvestä ja sen toinen nimikin Kortjoki on perua Salmijärven entisestä nimestä, Kortjärvi. Härkälänjoki kaartelee kylän talojen ja kartanon entisten torppien peltojen halki kohti Laurinkulmaa.

Hiukan ennen Laurin taloa käännytään kohti Jokipellon kulmakuntaa ja saavutaan Ruskelan kylän alueelle. Ohitetaan Ali-Ruskon entiset torppa-asutukset Yli-Kuikku ja Jokipelto, sen sijaan Ahola ja Ali-Kuikku jäävät sillan taakse. Jokipelto ja Ahola ovat esiintyneet 1940-luvun alun ”Rantasuon raatajat”-elokuvan kuvauspaikkoina.

Kun noustaan Härkälänjokilaaksosta, ylitetään Nurmijärven raja, ja Lepsämän kylä alkaa. Ruokosuon kohdalla saavutaan Takkulantielle, ja Lepsämänjokilaakso johdattaa pyöräilijän Ali-Lepsämän kyläkeskukseen ja Lepsämän Nuorisoseurantalolle, jossa pidetään kahvitauko.

Lepsämäläiset lähtevät liikkeelle lauantaina 14.9. klo 9.00 Nuorisoseurantalolta. Selkiläiset yhdytetään klo 10.00 Selin Monitoimitalolla, ja Otalammella ollaan noin klo 10.30, jolloin otalampilaiset voivat liittyä joukkoon. Lepsämässä pidetään retken kahvitaukoa noin klo 11.30. Matkan varrelta voi myös liittyä mukaan.